LA SOLIDARITAT

Una notícia d'última hora ha arribat a la nostra redacció abans de maquetar la nostra revista. Una notícia que no pot passar desapercebuda, la mort de l'escriptor Stéphane Hessel, amb 95 anys d'edat. Qui és aquest senyor?, us preguntareu.

Stéphane Hessel va ser un escriptor, l'autor d'un best-seller titulat: Indigneu-vos.
Un llibre de només 32 pàgines, amb una enquadernació molt senzilla però amb un contingut de vital importància. En només uns mesos, va arribar a vendre més de quatre milions d'exemplars en més de 100 països.


Sens dubte, us preguntareu: què és el que diu Stéphane Hessel al seu llibre? Per què ha tingut tant d'èxit? Però abans de res: Qui és aquest home?, on va néixer?, què va fer al llarg de la seva vida?
Stéphane Hessel va néixer a Berlín l'any 1917 en una família acomodada d'origen jueu. Era el més petit de tres germans. L'any 1924, quan Stéphane tenia 7 anys d'edat, els quatre membres de la família es traslladen a París, ciutat on fixarien la seva residència. L'any 1937, Stéphane obté la nacionalitat francesa. L'any 1939 inicia els seus estudis universitaris. Uns mesos més tard, l'inici de la Segona Guerra Mundial l'obliga a abandonar la universitat i a incorporar-se a l'exèrcit.

Després de moltes vicissituds, una vegada finalitzada la guerra, Stéphane inicia la se va carrera diplomàtica com ambaixador de la Xina. Va ser un dels redactors de la Declaració dels Drets Human, declaració acceptada per les Nacions Unides l'any 1948. per raons d'espai, no podem esplaiar-nos en la presentació de la seva biografia. Definirem la seva feina en dues paraules: la seva vida va ser una total entrega a la defensa dels drets de la humanitat.

Stéphane Hessel no està d'acord amb la situació social actual, en la que els diners ocupen el lloc d'honor, relegant a les persones en un segon lloc. De la seva trajectòria personal i ideologiadestaquem el seu crit a la solidaritat entre els ciutadans i a la rsponsabilitat col·lectiva, fundaments necessaris per a la creació d'una nova societat.

Recollim el testimoni de Stéphane Hessel, tots nosaltres membres de la communitat educativa de l'IES Alt Penedès, ens comprometem a assumir la responsabilitat de realitzar cada dia la nostra feina, amb il·lusió alegria i perseverància. Aquest és el nostre compromís.

Jaume Gaya