L’ADDICCIÓ A LES XARXES SOCIALS I EL FRACÀS ESCOLAR

"De vegades pensem que controlem les xarxes socials, però de vegades són elles les que acaben controlant-nos."

Poder saber què és el que fan els nostres amics, mantenir el contacte amb persones d’altres països o compartir fotos són unes de les funcions que les xarxes socials ens permeten fer.

Aquestes són coses que l’ésser humà de l’edat mitjana no es podia ni imaginar que aconseguiríem fer sense la necessitat de moure’ns de casa nostra. És indubtable que les xarxes socials fins i tot poden arribar a ser les nostres aliades per ampliar el nostre cercle d’amistats, no perdre el contacte amb persones que no veiem des de fa temps o mantenir-nos informats.

Llavors, tenen alguna cosa negativa les xarxes socials?

Lamentablement, com tot, les xarxes socials també tenen el seu costat fosc.

Els passos que cal seguir per estar segurs que les persones que no desitgem que puguin accedir a la nostra informació ,i així, poder mantenir la nostra privacitat són interminables, i de vegades, per molt petits que siguin, se’ns acaben escapant detalls que poden utilitzar.

Milers de perfils falsos i no saber controlar del tot la teva privacitat en la xarxa són unes de les majors preocupacions dels pares, ja que el fet de no poder accedir al que fan els seus fills a Internet els causa por que aquests puguin donar massa informació.

La majoria d’adolescents passen més hores connectats a les xarxes socials que estudiant, cosa que pot provocar una baixada del rendiment acadèmic i fins i tot que augmenti el fracàs escolar.

D’altra banda, els pares de gairebé tots els adolescents que tenen smartphones diuen que la dedicació dels seus fills pels estudis ha disminuït notablement des que els tenen.

Segons un article publicat per professors de l'Institut Tecnològic de Chilpancingo (Mèxic), els adolescents poden arribar a dedicar fins i tot unes 5,8 hores diàries a Internet.

Aquests joves no són conscients que poc a poc estan caient en una addicció, ja que solen estar pendents en tot moment per poder saber el que fan els altres, poder llegir els nous estats i veure les noves fotos dels amics.

De vegades l’addicció és tan fort que fins i tot arriba a alterar el ritme de son de l'addicte.

Tenir un límit d’hores diàries i setmanals per connectar-se a Internet, i col·locar l’ordinador en un lloc visible com el menjador per poder controlar millor el que es fa, són unes de les possibles solucions per poder evitar caure en l’addicció.

Anna Albareda Sendra

Ariana Ràfols Esteve

Adrià Tarrida Valle