L’ENTREVISTA A PERE MARTÍ BERTRAN

Quants llibres has escrit durant la teva carrera ?

En total, n’he escrit 13.

Quants llibres escrius per cada any ?

Depèn, hi ha anys que n’escric dos de curtets, però si és una novel·la una mica més llarga, no em dona temps d’escriure-ho tot a l’estiu.

Quin gènere sols escriure ?

Novel·la narrativa i contes. No acostumo a escriure poesia i no he escrit mai teatre. Les meves novel·les són realistes;és a dir, que estan inspirades en coses reals.

A quin públic va dedicat ?

Bàsicament al públic infantil/juvenil. Nens entre 5 i 12 anys. No he escrit cap llibre per adults.

Quant temps fa que et dediques a escriure? Et ve l’afició des de petit?

Jo, de petit, quan em preguntaven què volia ser, sempre contestava que m’agradaria ser professor. Fa uns 17 anys que escric, vaig començar als 40 anys quan tenia el gat “Griset”, els meus fills em van demanar que escrivís la seva història i com que em va agradar tant l’experiència vaig decidir continuar escrivint.

D’on et ve la inspiració ?

Normalment de coses que m’han passat, que m’han cridat l’atenció o senzillament de coses que he llegit.

Tots els teu llibres són basats en fets reals ?

Totes menys “Dos ratolins de bosc” i “En Griset el gat aventurer” són basades en fets reals. Per exemple: "La nena que va pintar els cargols" està basat en una nena anomenada Cristina, que viu al poble on estiuegem, que un dia es va posar a pintar cargols.

És molt difícil que les editorials publiquin els teus llibres ?

Tinc sort. No és molt complicat. De tant en tant n’hi ha alguna que em comenta que no els ha acabat d’agradar. A part que tel’s publiquin, també és molt important que te’ls vagin reeditant.

Tens algun llibre escrit que encara no te l'hagin publicat ?

N’hi ha un anomenat “L’ultima cuca de llum” i l’editorial s’ho està pensant. Està basat en fets reals ja que quan jo era petit estava tot ple de cuques de llum i avui en dia és molt difícil veure’n. Aquest conte va sobre una cuca de llum que és l’ultima i ens explica la historia d’aquests animals.

Has guanyat algun premi sobre literatura ?

Per llibres meus no. Vaig guanyar dos premis pel programa “Llegir per Sentir” dedicat als llibres infantils i juvenils de Radio Vilafranca.

Creus adequat que els professors ens facin llegir un llibre trimestralment ?

Si, fins i tot més. És molt important que llegim lectures molt variades i que el llibre es treballi a classe ja que així en traiem més profit.

Quines aficions tens apart d’escriure llibres ?

D’aficions apart d’escriure, llegir. També m’agrada nedar, el muntanyisme, també he col·leccionat segells, cromos, monedes… però ara ja no tinc gaire temps.

T’has plantejat mai escriure un llibre sobre adolescents ?

Els meus fills m’ho deien. Aquest estiu vaig començar a escriure un llibre a partir dels 12 anys en amunt, però no el vaig poder acabar. Si tinc temps, aquest estiu l’acabaré.

Hi ha possibilitats que et veiem per l’institut ?

Aquest any, l’he visitat per parlar de la meva adaptació de "Terra Baixa" d’Angel Guimerà, que és una obra de fa uns quants anys però que encara té molt d'èxit.

Creus que els nens d’abans llegien més que els d’ara ?

Potser sí, perquè tenien menys possibilitats d'entretenir-se amb altres coses ja que ara hi ha internet i la televisió. Ara potser hi ha més gent lectora, però que hi dediquen menys temps.

Pere Martí, l’escriptor que va adaptar el llibre original d’ Àngel Guimerà, Terra Baixa, va venir a l’institut el dia 15 de març a fer-nos dues xerrades als grups de 4tA i 4tB. La durada de cada una era d’una hora.

Va treballar durant 27 anys a l’institut Eugèni d’Ors i es va jubilar als 60 anys. Actualment es dedica a escriure. Ha publicat contes infantils que molts de nosaltres hem llegit quan erem a primària.

En la xerrada, Pere Martí ens va explicar els el procés escriptor d'un llibre. Els conceptes d’edició, traducció, transcripció i adaptació i la diferència que hi ha entre ells, barrejat amb la seva experiència personal, anècdotes de la seva feina, passant per la motivació i la inspiració dels escriptors i el món de l’edició antiga i moderna.

Manel Alba, 4t A