LA MODA A TRAVÉS DELS ANYS

Anys 50:

Al final de la Segona Guerra Mundial, les dones ho van celebrar i van mostrar la seva felicitat posant-se uns models esplèndids. Durant els anys 50, les dones es vestien amb vestits estrets per dalt i amples per baix. Eren vestits molt sensuals perquè en aquells temps les dones eren les mestresses de casa i els homes els agradava que anessin provocadores en tot moment. També es portaven faldilles per sota els genolls. Sempre portaven complements com guants, barrets, bosses... Les adolescents es vestien de manera informal: amb texans, jerseis amples, faldilles amples, sabates baixes...
Els pentinats que es portaven més habitualment eren els cabells curts i una mica ondulats i les adolescents, recollits i amb serrell.

 

Anys 60:

Començada la guerra del Vietnam, molts joves vetllaven per la pau, l’autoconsumisme i la revolució sexual. Peace and love.

Durant els anys 60, hi van haver diferents estils. Els més importants van ser: Rockers, Mods i Hippies.

Rockers: anaven com la joventut dels Estats Units que havia vist néixer el rock’n roll: cabell curt amb tupé, patilles molt marcades, sabates de punta afilada, texans amb una volta i camisetes blanques arrapades al cos. Les noies sempre portaven sabates de taló molt prim, faldilles de volt però ajustades de la cintura i una brusa.
Tots volien tenir un cotxe de la marca Cardillag.

Mods: portaven la moda oposada a la dels Rockers. Les noies portaven vestits curts amb mànigues llargues. Els dissenys eren cridaner. Els estampats blancs i negres i amb "topus" eren els que agradaven més. També portaven bótes fins els genolls i guants curts.

Els nois portaven pantalons negres arrapats al cos. Els pentinats eren per les noies, el cabell llarg, amb serrell i pels nois,amb grenyes. Els seu mitjà de transport principal eren els Scooters.

Hippies: es vestien sense cap mena de regla a l’hora de barrejar color i estampats. Portaven els vestits llargs fins els peus amb cinturons amples de cuir. Les sabates podien ser o bé sandàlies de tires amb taló o unes sabatilles de espart. Molts cops portaven armilles i pantalons de pota d’elefant. Portaven el cabell llarg imolts cops amb cintes.

Va néixer la minifaldilla, una faldilla que es portava per sobre dels genolls.El cabell els duien curts, però els hippies els porten llars.

Anys 70:

Aquests anys van seruns dels més grans políticament i socialment, i la controvèrsia estava a flor de pell. La moda es va impulsar forta, vigorosa i amb brillantor. La moda dels anys 70 va ser una continuació de la moda dels anys 60, afegint-hi molts colors i brillantor a la roba. Estaven molt de moda els pantalons anomenats “Pota d’elefant”, que eren molt amples i tapaven tot el peu.

En aquesta època, el moviment hippy es reflectia molt.

Els anys 70 van inventar el disc, que va ser principalment imposat per grups de música, i després es va estendre entre totes les persones.

 

Anys 80:

Es portaven peces amples i amb espatlleres. També els texans, les faldilles curtes i les minifaldilles. Les sabates solien ser de taló alt. Portaven molts accessoris, tan polseres, collarets com accessoris pel cabell. Els colors de les peces de roba era variat, encara que els que predominaven eren el blanc i el negre.

 

Anys 90:

La moda dels anys 90, no va estar caracteritzada per un estil específic, si més no, es defineix com un impuls de les persones per marcar la individualitat de les persones a través de la roba.

En aquests anys la roba que es portava: samarretes curtes fins el melic i es posaven pírcings i tatuatges. També es portaven pantalons de tir baixos i escots.

El cabell, que fins aleshores es portava tenyit, es comença a portar amb color natural. També es deixa de portar tants accessoris i tampoc es posen laca. Els homes també el acostumen a portar el cabell bastant llarg.

Èlia Casals i Alba Garcia

2n ESO