La majoria de persones creuen que la música és una distracció quan es realitza una activitat física o mental, però això no és del tot cert. La majoria de joves passa una gran part del dia escoltant música perquè asseguren que la música els fa relaxar i els concentra quan han de fer deures o altres activitats relacionades amb l’activitat física i mental, no obstant això, són els pares i la gent adulta que creuen que la música és perjudicial a l’hora de fer activitats. Les persones adultes també creuen que escoltar música en comptes de fer altres activitats que ens poden beneficiar és malgastar el temps. Segons diversos estudis realitzats per persones professionals, s’ha demostrat que escoltar música mentre es realitzen activitats o escoltar-la estones de temps lliure té certs avantatges i certs inconvenients.
Un article publicat a la revista Nature Reviews Neuroscience per Nina Kraus, de la Universitat Northwester (EEUU), assegura que tocar un instrument musical crea unes connexions a les neurones que milloren alguns aspectes de la comunicació humana. Majoritàriament, els nens que toquen alguns instruments musicals tenen més facilitat per aprendre vocabulari i són més eficients en la comprensió d’un text.

Segons un altre article de la revista Applied Cognitive Psychology, s’afirma que la música de qualsevol gènere és una distracció quan es realitza una activitat mental, com estudiar o fer deures, per tant, els adults tenen raó que és millor fer les activitats mentals sense música i amb un ambient de silenci. Tanmateixs’equivoquen dient que la música és perjudicial quan es realitza una activitat física o ens fa perdre el temps. Diversos articles de revistes i altres mitjans de comunicació han publicat que la música és una aliada de la persona humana en diferents circumstàncies, com en l’activitat física i en la salut.

Científics de famoses universitats, com la Universitat de Brunel, van demostrar que escoltar música pop i rock, o altres estils amb un ritme ràpid, mentre es practica un esport, pot fer augmentar la resistència fins a un 15%. Aquest estudi va ser publicat a moltes revistes ja que va ser un autèntic descobriment i podia ajudar molt a la persona humana quan aquesta practica un esport

Per la televisió també va sortir un fet molt interessant, que intenta convèncer els que creuen que la música és perjudicial. El Centre Mèdic de la Universitat de Mayrland van fer diversos experiments en que van demostrar que escoltar música pot beneficiar una persona tan com fer exercici i menjar sa. Van poder comprovar que la música del gènere preferit de cada persona fa que la sang circuli millor pels vasos sanguinis. L’experiment va donar com a resultat que escoltar la nostra música preferida augmenta un 26% el diàmetre dels vasos sanguinis, la música que la persona considera estressant els augmenta un 6%, la música que ens crea una sensació d’alegria i ens fa riure un 19% i la que ens relaxa fa que els vasos s’expandeixin un 11%. Una expansió dels vasos sanguinis fa que la sang circuli millor per l’organisme i que el cor la pugui bombejar i transportar-la a tot l’organisme de manera més còmode i fàcil

Per tant, s’arriba a la conclusió que escoltar música no és una manera de perdre el temps ja que pot beneficiar el nostre organisme, tan en salut interior com en salut exterior. De manera que, els joves haurien d’escoltar música mentre fan una activitat física ja que els beneficia augmentant la resistència, o bé escoltar-la en les estones lliures, però no l’haurien d’escoltar quan fan una activitat mental ja que aquesta els pot distreure molt fàcilment. A més a més, si s’escolta música amb els ulls tancats, l’activitat emocional augmenta més que si escoltem música amb els ulls oberts.

Alba Galimany Palau

4t Eso A