TOTS SOM REGIDORS

Tots som regidors arriba a la seva tercera edició amb més participació que altres anys. Segueix arribant als instituts i col·legis de Vilafranca del Penedès en aquest curs 2012/2013 quan la crisi està en un punt molt àlgid.

“Tots som regidors” a l’Alt Penedès

L’Institut Alt Penedès ha hagut de fer partícips només als alumnes de 4t A, deixant així de ser doncs, una alternativa a l’assignatura de religió. Els alumnes han estat treballant des de desembre en aquest projecte.

Abans de res van anar a fer una visita a l’ajuntament. Allà van anar a veure la sala de plens on més endavant seran convocats els portaveus de cada partit polític, compost de dos instituts cada partit. També hi aniran alguns altres comissaris que actuaran de públic. També aprofiten per veure algunes de les sales de l’ajuntament, com la sala de premsa, les oficines o el despatx de l’alcalde.

El principi va ser simple, els van donar una ordenança de civisme i convivència per a cada alumne, i van fer que es reunissin per grups polítics. Van començar llegint l’ordenança de dalt a baix i després van tornar-hi, realitzant totes les modificacions que creguessin convenients. Això va durar tres setmanes, després de les quals es van començar a reunir per comissions. En les comissions es reuneixen un o dos comissaris de cada partit encarregats de defensar tres o quatre articles de l’ordenança cadascun davant dels altres comissaris dels mateixos articles. Això es va allargar fins la tercera setmana de gener. Llavors totes les comissions van exposar els articles resultants i, d’allà s’havia de fer l’ordenança principal de l’Alt Penedès. Però en la última decisió havien de participar-hi totes les comissions i es va prolongar més del que s’esperava. Es tractava de decidir les quantitats de les multes, tant en diners a pagar com en hores de serveis a la comunitat. Va acabar sent la decisió més elaborada de l’ordenança.

Després de deliberar acaloradament van arribar a una decisió i enviaren directament l’ordenança a l’institut amb qui es formaria un sol partit polític: el Sant Josep.

La primera trobada amb el Sant Josep va ser el 31 de gener a l’Escorxador, on es reuniren les comissions de cada institut. Allà es va explicar que a partir de llavors tots dos instituts serien un sol partit polític. Les comissions havien de posar en comú els seus articles i posar-se d’acord amb les modificacions. De manera que van deliberar durant dues hores decidint quins canvis es mantenien i quins es modificaven. Al final de la trobada van decidir el criteri de les multes, posant en comú el de cada institut. Finalment la decisió va ser la de mantenir el criteri de l’Alt Penedès.

Mentre la majoria d’alumnes anaven a l’Escorxador a reunir-se amb l’altre institut del mateix partit polític, uns pocs enfilaven cap a la ràdio Vilafranca on enregistrarien un vídeo informatiu sobre el projecte, centrat més en els moviments de l’I. Alt Penedès durant el que ha trigat el projecte de Tots Som Regidors. La Laura Galimany, alumna de 4tA va ser l’escollida per a transmetre la informació als espectadors de Penedès Televisió.

També n’hi va haver que van anar a la ràdio a observar i comprovar que els membres de dos partits polítics oposats poden tenir una cordial discussió sense arribar a escridassar-se. Van explicar també les seves experiències sobre el projecte a la ràdio.

Els alumnes van haver de buscar arguments per defensar els canvis que han realitzat sobre l’ordenança davant els demés partits polítics. Aquesta argumentació es realitza a l’Escorxador, on es van trobar el 7 de març de 2013. Un cop allà durant una hora preparen els arguments amb els altres instituts, integrants del mateix partit polític. La classe de 4t A de l’I. Alt Penedès va posar en comú els seus arguments amb els del col·legi Sant Josep, tot i que n’eren més aviat pocs els del Sant Josep i més de paraula que escrits. La majoria dels partits en algunes comissions van pensar en improvisar a l’hora de defensar les seves modificacions sobre l’ordenança.

Abans que cada una de les comissions de tots els partits debatessin va haver-hi una pausa per a esmorzar. Allà, al pati de l’escorxador els alumnes van trobar-se amb alguns amics dels altres instituts. Els organitzadors del projecte van proporcionar entrepans i suc de taronja a tots els participants per a esmorzar. Però després de fer petar la xerrada venia l’enfrontament polític. Va haver-hi instituts que van destacar molt pels seus bons arguments i per la manera que van dominar les seves decisions sobre la redacció de l’ordenança final, com per exemple l’Alt Penedès, integrant del partit polític A.

Allà es va poder comprovar el nivell de persuasió que molts alumnes tenien i la seva oratòria. També es van poder veure alumnes amb bones propostes. No obstant n’hi havia que no arribaven a comprendre del tot la finalitat d’una ordenança, no sabien fins a quin límit arribava i a quin n’era l’objectiu. Va ser una sorpresa quan uns alumnes es pensaven que, en certs articles es defensaven els drets dels animals.

En algunes comissions els articles no van acabar d’aclarir-se per culpa del poc temps que els quedava. Tot i així, tothom va marxar satisfet de la trobada entre els partits polítics.

Va ser una experiència que, a alguns els va semblar avorrida ja que no hi van participar gaire i, per contra també va semblar entretinguda i agradable per aquells qui van participar-hi o simplement els agrada la política. Més tard, a l’institut els alumnes de l’Alt Penedès van parlar-ne.

Després d’aquesta trobada hem aprofitat per entrevistar a la Lurdes Mallart, tutora de la classe de 4t de l’Alt Penedès, que ha estat durant aquests anys la persona que ha estat en contacte amb l’ajuntament i qui s’ha encarregat durant tots aquests anys del projecte de Tots som regidors a l’Alt Penedès. Hem decidit preguntar-li sobre la seva experiència en el projecte:Entrevista.

Fotografies

VISITA A LA RÀDIO

El dia 1 de Febrer va tenir lloc la primera trobada dels diferents instituts que participen dins l’activitat Tots Som Regidors.*

*Tots som Regidors: Activitat que duen a terme els alumnes de 4t d’ESO dels diferentsinstituts (tan públics com privats/concertats)amb l’objectiu d’ introduir el jovent (d’alguna forma) a la política municipal. En aquest cas creant una ordenança municipal modificada perquè els diferents alumnes creïn debats per tal d’arribar a un acord.

Mentre quela majoria dels estudiants es trobaven al escorxador intentant arribar a un acord amb l’institut corresponent (a l’Alt Penedès li va tocar amb el Sant Josep) repartits en diferents comissions un petita part dels alumnes de l’Alt Penedès vam anar a la Ràdio/Televisió de Vilafranca a parlar sobre l’experiència i els alumnes de l’Eugeni d’Ors van anar al 3d8 a fer exactament el mateix, és a dir, a parlar amb els mitjans de comunicació locals.

Quan vam arribar a la ràdio tot eren nervis i sobretot admiració, estàvem com una mica espantats ja que per la majoria era el primer cop que ens trobàvem en aquell recinte. Immediatament el Josep Maria Roca (presentador de Vilafranca Televisió) ens va rebre i ens va fer una visita guiada i una explicació sobre el funcionament de la televisió i la ràdio de Vilafranca. També vam tenir la sort de trobar-nos a dos dels regidors de l’Ajuntament de Vilafranca i ens van aclarar els dubtes que teníem.

Quatre de nosaltres, a més, vam tenir el plaer de sortir en directe per la ràdio dins del programa Penedès Gamma Extra. En aquest programa ens van fer preguntes sobre el funcionament del “projecte” i sobretot sobre la nostra experiència.

Anna Albareda

4t ESO